perjantai 16. toukokuuta 2014

Toronto Maple Leafs 2014-2015 -Uutta alkua rakentamassa

Tämän kertainen teksti käsittelee vain ja ainoastaan Toronto Maple Leafsia, tarkemmin sen ensi kautta. BB:n toinen osa viivästyy sairastapauksen takia.


On ehkä jopa "uhkarohkeaa" tehdä lätkäkirjoitus-blogi-debyytti näinkin isosta aiheesta keskinkertaisella kiekkotietämyksellä. Sairaspäivän ratoksi on kuitenkin rohkaistuttava.

Talouslehti Forbesin mukaan maailman arvokkaimmaksi jääkiekko-organisaatioksi rankatun Leafsin ympärillä on pyörinyt karuselli tavallistakin vauhdikkaammin tänä keväänä. Joukkue onnistui menettämään vielä tammikuussa varmalta vaikuttaneen play-off-paikan häviten 12 viimeisestä 14:ä ottelustaan(!) Seura lähti rakentamaan uutta pohjaa nimittämällä NHL:n kurinpitosihteerin paikalta Brendan Shanahanin korkeaan virkaan seuran presidentiksi ja varakuvernööriksi, tarkoituksena kääntää seuran kulttuuri päälaelleen ja hakea menestystä pitkäjänteisen työn kautta.

Päävalmentaja Randy Carlylen oletettiin saavan potkut, mutta herra saikin vastikään kahden vuoden jatkosopimuksen -monen fanin pettymykseksi. Tynkäkausi -12-13 oli Randyn ensimmäinen kokonainen sinivalkoisen junan kuljettajana, ja johdattikin seuran heti pleijareihin. Tätä ennen joukkueen viimeisin play-off-esiintyminen oli kautena -03-04, sitä seuranneen kauden työsulun jälkeiset sesongit ovat aika murheellista luettavaa. On Stanley Cupin kertaalleen (-06-07, Anaheim Mighty Ducks) valmentajana voittanut Carlyle siis jotain hyvääkin organisaatioon tuonut. Niin ja se Toronton viimeisin mestaruus -joudutaan menemään aina kultaiselle 60-luvulle ja kevääseen 1967.

Miltä näyttää ensi kausi? Shanahan on itse vakuuttanut, että Leafs tulee pelaamaan täysin erilaista kiekkoa ensi syksystä lähtien. Se on toki eri asia, konkretisoituvatko sanat teoiksi. Toivottavasti radikaaleimmat muutokset ovat oman pään pelaamisessa; läpi viime kauden Leafs antoi vastustajan pitää kiekkoa ja laukoa aivan liikaa, olkoonkin että puolustajan paikalla pelaajaurallaan pelannut Carlyle haluaa joukkueensa nojaavan aggressiiviseen ja simppeliin vastahyökkäyspeliin. Laitan omat arviot jokaiselle osa-alueelle seuraavassa, aivan kaikista pelaajista en jaksa kommenttia heittää. Palkkakatossa on tilaa n. 18 miljoonaa, sopimuksia koossa ensi kaudelle 12. (MV: 1, P: 4, H: 7)


Maalivahdit:
Leafsilla oli kauteen lähdettäessä paperilla ehkä liigan tasaisin maalivahti-tandemi, Kaliforniasta roudattu Jonathan Bernier sekä edelliskautena ykköskassarin viittaa kantanut James Reimer. Alkukauden ajan peluutus oli tasaväkistä, kunnes Bernier nappasi ykköstorjujan paikan itselleen aina maaliskuun puoleen väliin ja nivusloukkaantumiseen asti.

James Reimer                    36p  pmk 3.29  91.1%
Manitobalais-lähtöiselle torjujalle kausi oli mollivoittoinen. 36 pelattua peliä, PMK 3.29 ja torjuntaprosentti heikohko, 91.1%. "Optimus Primen" sopimus loppui tähän kauteen, ja on ilmeisesti lähtökuopissa -mahdollisesti suuntaamassa kotiprovinssiinsa Winnipeg Jetsin riveihin.

Jonathan Bernier                55p  pmk 2.68  92.3%
Ajoittain varsin mallikkaasti pelannut ja ensimmäistä kertaa urallaan kunnolla NHL:ssä vastuuta saanut Bernier oli kelpo haku Losista. Teki silloin tällöin hazardi-virheitä, eikä aina pystynyt pitämään tasoaan, tai ottamaan joukkuetta reppuselkäänsä. Sopimusta vuosi jäljellä, tuskin on Torontosta mihinkään lähdössä ja hyvä niin. Statsit koko kauden haparoineen puolustuksen takana ihan hyvää tasoa.

Drew MacIntyre                  2p  pmk 2.53  92.2%
Kolmekymppinen AHL-veteraani pääsi pelaamaan puolitoista peliä runkosarjan lopulla, kun haaveet play-off-paikasta eivät olleet enää realistisia, Bernierin loukkaannuttua, eikä Carlyle halunnut antaa Reimerille merkityksettömissä peleissä vastuuta. Ei huono esiintyminen, toivottavasti pysyy ensi kaudella farmissa. Kelpaa hyvin kolmosveskariksi.

Puolustus:
Monta "ihan sympaattista" pelaajaa, mutta ei se vaan toiminut, ei alkuunkaan. Omalla-alueella vastustajan perässä roikkumista, hyökkäyssinisellä junnumaisia kiekon menetyksiä. Itse uskon, että jämäkkä puolustus ja hyvä maalivahtipeli on avain onneen, mutta tällaista kapteeni Dion Phaneufin johtamaa Leafs-puolustusta en halua nähdä enää koskaan. Tällä osastolla on tapahduttava joko taktista tai rakenteellista muutosta, maalivahdit jäivät monesti aivan liian yksin.

Dion Phaneuf (C)                 80p  8+23 = 31  144pim  +/- 2
Mitähän tästä kaverista oikein sanoisi. Yliarvostettu, vaikka pystyy pelaamaan hyvällä tasolla -paremmalla mitä viime vuodet. On osoittanut sen. Ei absoluuttisesti fanien inhokki, muttei myöskään suosikki. Eritoten Leafsissa kapteenin olisi parempi olla fanien suosiossa. Jatkaa kapteenina seuraavat seitsemän (7) kautta, tienaten taskurahaa 6.5m/kausi. Se on pitkä aika Leafs-faneille sietää, ellei kaupata muualle tai sopimusta osteta ulos. Yritti liikaa viime kaudella, siitä seurauksena kamalia vihreitä ja 144 jäähyminuuttia. Pisteitä sentään kertyi kohtalaisesti ja +/- tilastokin jollain ilveellä pari pykälää plussalla. Toivottavasti Shanahan saa miehen asennetta muutettua.

Cody Franson                       79p  5+28 = 32  30pim  +/- -20
Oma suosikki puolustajista toissakaudella, mutta viime kausi oli aika hirveä. Peruspakki, jonka aiemmat kaudet puolustussuuntaan olleet aika stabiileja, tällä kaudella hyytävä +/- -lukema -20. No, teki siinä sivussa kuitenkin uran piste-ennätyksen. Sopimus päättyy tähän kauteen, ikävä sanoa mutta toivottavasti ei jatka. En oikein nää käyttöä katastrofikauden jälkeen, vaikka onkin pakiston ainut oikealta laukova puolustaja.

Tim Gleason                          39p  1+4 = 5  55pim  +/- -15
Hankittiin Carolinasta kesken kauden vahvistamaan puolustusjoukkoja. Pelasi ihan kohtalaisesti, vaikka tehotilasto aika kylmä. Sopimus kattaa vielä ensi kauden. Cap hit 4m vähän suolainen. Liian kallis farmiin työnnettäväksi. Kolmospariin tai vaihdossa toiseen seuraan.

Jake Gardiner                      80p  10+21 = 31 19pim  +/- -3
23-vuotias kiekollinen jenkki pelasi jälleen hyvän kauden pakistossa. Teholukema ei huono, mutta välillä turhan hazardeja ratkaisuja kiekon kanssa. Onko potentiaalia ykkös-ylivoimaan? Voisi käyttää huikeaa lyöntilaukaustaan enemmänkin. Sopimus loppuu tähän kauteen, toivottavasti saa jatkoa.

Morgan Rielly                     73p  2+25 = 27  12pim  +/- -13
Kovat on organisaation odotukset -94 syntyneelle lupaukselle. Seuran oma ykköskierroksen varaus parin vuoden takaa, itse odotan vielä parempaa peliä puolustussuuntaan. Myös fyysisesti vielä raakile. Nyt hyvä treenikausi alle ja syksyllä rohkeasti vastuuta.

Carl Gunnarsson                80p  3+14 = 17 34pim  +/- 12
Ruotsalaiselta hyvä kausi, pelasi enimmäkseen Phaneufin parina ykkösparissa. Paras teholukema koko joukkueesta. Kova blokkailemaan vetoja, sopimusta vuosi jäljellä.

Paul Ranger                        53p  6+8 = 14  36pim +/- -1
Kokenut pakki palasi NHL:ään kahden vuoden pelaamattomuuden jälkeen, toissakausi meni farmin puolella Marliesissa. Sopimus päättyy, mutta jatkoa voisi tarjota, varsinkin kun palkkapyyntö tuskin on kovinkaan iso eikä farmissa pelaaminen liene ongelma.


Hyökkäys:
Hyökkäystehot lepäsivät lähinnä kahden kentän varassa. Isoon vaihtuvuuteen noiden kahden kentän osalta en usko, mutta leveyttä olisi saatava lisää. Jos ja kun loukkaantumisia tulee, pitäisi ensi kaudella olla laadukkaampia pelaajia ottamassa vastuuta.

Phil Kessel                         82p  37+43 = 80  27pim +/- -5
Joukkueen paras pelaaja pelasi jälleen kerran huippukauden. Yhden kauden pidempi sopimus mitä Phaneufilla, tienaa 5.4miljoonaa taalaa kaudelta. Ei kuulosta edes paljolta pelaajalle, joka ollut lähellä rikkoa 40 maalin rajan useamman kerran urallaan. Ei ole kärsinyt pahemmin loukkaantumisista. Hyytyi loppukaudesta, niin kuin moni muukin pelaaja. Mittaamattoman tärkeä palanen myös ensi kaudella.

James van Riemsdyk          80p  30+31 = 61  50pim +/- -9
Laittoi piste-ennätyksensä parilla kymmenellä pisteellä uusiksi. Viiletti vasenta laitaa Kesselin ja Tyler Bozakin ketjussa. Monella tapaa samanlainen nappikausi mitä Kesselillä; Torontossa onnistuminen poiki paikan Olympialaisiin ja siellä tähtipaitojen tärkeimpiä pelaajia. Palkinto jäi saamatta, bensa loppui olympialaisten jälkeen pahemman kerran.

Tyler Bozak                      58p  19+30 = 49  14pim +/- 2
Bozie missasi parikymmentä peliä loukkaantumisen takia, mutta osoitti että pystyy kantamaan ykkössenterin viittaa. Ratkaisi Winter Classicin Red Wingsiä vastaan Uudenvuodenpäivänä.

Nazem Kadri                    78p  20+30 = 50  67pim  +/- -11
Yksi pelaaja lisää, joka teki oman piste-ennätyksensä. Teki kakkossentterinä muutaman kauniin soolomaalin pehmeillä käsillään, mutta syytetty joskus ylimielisyydestä ja flegmaattiseksi omalla alueella. Huhuiltiin siirtyvän loppukaudesta Vancouveriin, mutta pysyi Torontossa. Toivottavasti ei siirry jatkossakaan. Sopimusta kausi jäljellä.

Joffrey Lupul                  69p  22+22 = 44  44pim  +/- -15
Koskakohan tämä herra pysyisi koossa koko kauden? Ei toki ollut poissa kuin 13 peliä. Plus-miinus-tilasto pahiten miinuksella kahden kärkiketjun pelaajista. Sopimusta muutama vuosi jäljellä, meneekö rikki ensi kaudella? Kunnossa pysyessään kuitenkin kelpo pistenikkari.

Mason Raymond           82p  19+26 = 45  45pim  +/- -6
Tuli Vancouverista jollain ilveellä hirveän halvalla, jo ennen kauden alkua puhuttiin ryöstöstä mutta olisi pystynyt parempaan. Ei siis huono kausi, mutta tarjotaanko jatkoa? Jos suostuu jäämään halvalla, ei samantasoista laituria todennäköisesti saa halvemmalla mistään. Miälenkiintone tapaus.

David Clarkson           60p  5+6 = 11  93pim  +/- -14
Odotettiin suuria, kun oman kaupungin mies palasi takaisin Kanadaan. Mitä jäi käteen? Ylipalkattu, pisteiden tekoon pystymätön, kiukutteleva sälli, joka pilasi kautensa jo harjoituspelissä sattuneen episodin ja sitä seuranneen 10 matsin pelikiellon takia. Taisi mennä lataus yli? Karu fakta on, että sopimus kattaa seuraavat 7 kautta. Toivottavasti kesällä tapahtuisi jotain.

Nikolai Kulemin         70p  9+11 = 20  24pim  +/- -4
Koko NHL-ura Leafsissa, sopimus päättyy tähän kauteen. En usko enkä toivo jatkoa. Vaikka piste-ennätys melkein 60 pinnaa, on ura ollut alamäkeä viime vuodet. Treidissä siirto johonkin muualle ja pari pelaajaa vaihtokaupassa laajentamaan rinkiä?

Dave Bolland             23p  8+4 = 12  24pim  +/- -1
Hankittiin Chicagosta 3-ketjuun sentteriksi, mutta paha akillesjänne-loukkaantuminen pilasi kauden. Yksi hyökkäyksen kysymysmerkeistä; jos tarjotaan jatkoa, on palkkapyyntö varmasti nykyistä isompi, 4-5miljoonaa. Jos suostuisi jäämään halvemmalla, olisi loistava kahden-suunnan-sentteri.

Jay McClement       81p  4+6  = 10  32pim  +/-  -8
Pelasi lähinnä 3. tai 4. ketjussa Bollandin loukkaannuttua. Sopimus katkolla. Hyvä aloittaja ja av-pelaaja, voisi mennä nelosen keskellä, jos suostuu jäämään halvalla pieneen rooliin.

Troy Bodie              47p  3+7 = 10  26pim  +/- 6
Telaketju-pelaajalle jatkoa. Tim Leiweke on anoppi, palkkapyyntökään ei luulisi olevan turhan iso. Looginen ratkaisu nelosen laitaan.

Peter Holland         39p  5+5 = 10  16pim +/- 1
Tuli kesken kauden Anaheimista. Ykköskierroksen varaus vuodelta 2009, voisi olla halpa ja kokeilunarvoinen ratkaisu 3-ketjun keskelle, jos Bolland ei saa jatkoa. Jos Bolland jatkaa, suostuuko kaksi-suuntaiseen-sopimukseen? Pelaa tällä hetkellä farmissa hyviä pudotuspelejä.

Colton Orr              54p  0+0 = 0 110pim +/- -3
Puhdas tappelija, ei muuta. Piste-ennätys huimat 6 pistettä jonkun vuoden takaa. Tiputti kauden ekassa matsissa George Parrosin pelottavan näköisesti -vaikka osin tahattomasti. Sopimusta vuosi jäljellä, ei mitään muuta käyttöä kuin tappelijana. En tosin ihmettelisi, vaikka jatkaisi.

Lisäksi joukkueessa pelasi sellaisia pelaajia kuin Jerred Smithson, Frazen McLaren, David Broll, Josh Leivo, Jerry D'Amigo..
-----------------------------------------------------------------------
Ensi kauden kokoonpano?

Maalivahti-tilanne on mielenkiintoinen. En usko Reimerin saavan jatkoa, varsinkaan kun Carlyle jatkaa. Kuka hankittaisiin korvaajaksi? Bernier ei ole aivan liigan kärkiveskareita, kakkosmaalivahdin olisi parempi olla sellainen, jonka voi huoletta heittää maaliin. Lähetäänkö hakemaan kokeneempaa osastoa (Al Montoya, Jonas Gustavsson, Chad Johnson) vai vedetäänkö pienellä riskillä ja saada nuorta talenttia puhkeamaan kukkaan (Philipp Grubauer, Petr Mrazek, Kevin Poulin)? Pitäydytäänkö sittenkin Reimerissä? Ei kiitos kaiken maailman kiertolais- devandubnykeille. Nuoret Antoine Bibeau, Christopher Gibson ja Garreth Sparks tarvitsevat enemmän miesten pelejä alle farmissa.

Puolustukseen on tultava muutoksia, piste. Fransonin tilalle voisi harkita Dan Boylea, jonka kanssa San Jose ei halunnut jatkaa, mutta onko liian kallis? Toisi myös johtajuutta ja kokemusta takalinjoille, kun Phaneufilta tuo ensimmäinen ei oikein onnistu. Irtoaisiko Bostonista Matt Bartkowski?  Farmissa koko kauden pelanneet Korbinian Holzer ja Petter Granberg ovat vuoden kokeneempia. Molemmat voisivat tuoda jämäkkyyttä takalinjoille, mutta riittääkö taso? Ehkei vielä. TJ Brennan on mättänyt mielettömiä pistemääriä farmissa, muttei osaa raporttien mukaan puolustaa.

Hyökkäyksessäkin tapahtunee jonkinlaista liikettä. Mitä enemmän pohdin, sitä enemmän nousee kysymysmerkkejä. Raymondille näyttäisin joko ovea, tai vain vähän hinnakkaampaa sopimusta, mikä oli tällä kaudella. Kakkosen laitaan voisi yrittää saada varman pisteiden tekijän, epätasainen Raymond ei siihen rooliin ole riittävä. Clarksonin kautta voi melkein verrata Buffalo Sabresin Ville Leinon kauteen. Itseäni etoo ajatus sekä noin kalliin sopimuksen ulosostosta, mutta myös Clarksonin jatkosta floppi-kauden jälkeen. Eiköhän tuo kuitenkin jatka, mieluiten kolmosessa rikkovassa roolissa.

Paljon on ollut puhetta Leo Komarovista. Fanit tykästyi vuosi takaperin ja varmasti ottaisivat takaisin. Suostuisiko tulemaan pieneen rooliin? Tuskin, mutta 2-ketjuun en myöskään ottaisi. Jerry D'Amigo ansaitsee vihdoin kunnon näyttöpaikan kolmosessa, farmissa jälki ollut hyvää. Yhteispeli voisi toimia Hollandin kanssa. Neloseen heittäisin pieneen rooliin Bodien ja McClementin lisäksi Marliesista jonkun nuoren kaverin, jolta voisi odottaa silloin tällöin pisteitä, ja tuurata jopa pieniä loukkaantumisia ylemmissä ketjuissa. Josh Leivo?

Valmiina se voisi olla jotain tällaista:

MV:
Bernier
"Johnson"
MacIntyre

Puolustus:
Phaneuf--Gunnarsson
Rielly--"Bartkowski"/"Boyle"
Gardiner--Gleason
+
Ranger
Holzer
Granberg

Hyökkäys:
JVR--Bozak--Kessel
Lupul--Kadri--"Moulson"
Clarkson--Bolland/Holland--D'Amigo/Raymond
Bodie--McClement--"Leivo"/Orr

Siinäpä jotain fantasiointia ensi kauden kuvioista. Kyllä tässä tulee mielenkiintoinen kesä. Miten jälleen rakennus alkaa toimimaan, vaikkei ole realistista odottaa mestaruutta vielä moneen vuoteen. Jäävätkö Shanahanin puheet vain sanoiksi? Ketä tulee, ketä jää? Kuka varataan Philadelphiassa draftissa numerolla kahdeksan? Kauden alkuun on n. viisi kuukautta, silly season alkakoon!

1 kommentti:

  1. Kuule, vasta luin tän sun "tohtorinväitöskirjasi". Melkomoista analyysiä! Ehkäpä valvennus/joukkuejohto lukee myös nämä ohjeet - ja ottaa onkeensa.

    VastaaPoista