tiistai 10. syyskuuta 2013

Back to school

Vihdoin tulee se kymmenes viesti! Koulu alkoi tosiaan viikko sitten tiistaina, ja tämä blogi pääsi vähän niin kuin unohtumaan. Kouluasiaan palaan vielä myöhemmin.

Pitkään odottamani ensimmäinen rotarykokous oli tosiaan reilu viikko sitten Hamiltonin keskustassa sijaitsevassa Art Gallery- rakennuksessa.  Melkoisesti jännitti, mutta lyhyt puheenvuoro meni kuulemma hyvin ja itsekin olin ihan tyytyväinen. Heti alkuun laulettiin Oh Canada (täytynee itsekin opetella sanat, itse hymnihän on upea), huomasin myös Kanadan- ja Rotarylipun vieressä olevan Suomen lipun. Tuntui kerrassaan hienolta. Loppuaika meni klubin nykyisen ja edellisten presidenttien kanssa ruokaillessa ja kuunnellessa vierailevaa puhujaa. Koko tapahtuma oli kaikkineen muodollisempi mitä ne, missä olin Suomessa käynyt. Viime viikolla en kokouksessa ollut, mutta ylihuomenna pitäisi taas (kesken koulupäivän) mennä käymään ja kertomaan enemmän itsestä.

Loppuviikosta reilu viikko sitten tuli myös käytyä ensimmäistä kertaa Torontossa ja vietettyä siellä yksi yö. Kovin tarkkaan en siinä ajassa kerennyt kaupunkia koluta, mutta isoltahan se vaikuttaa. Käytiin illalla kävelyllä, ja hostäiti näytti Toronton kaupungintalon, jonka on muuten suunnitellut suomalainen Viljo Revell. Enpä olisi tätä tiennyt. Mutta suomalaisella arkkitehtuurilla on kyllä saatu aikaan komea rakennus! Kuvia yritin tottakai iltavalaistuksessa ottaa, mutta niistä kaikki epäonnistui. Varmaan tähän blogiin tulee myöhemmin kuva tuosta rakennelmasta, Torontossa tulee vielä käytyä monesti. Suoraan Torontosta menin muuten suoraan sinne Rotarykokoukseen, Helsingin kokoinen Hamilton vaikuttikin yhtäkkiä aika pieneltä. :)

Koulu siis alkoi viikko sitten. Melkoisen jännityksen saattelemana tiistaipäivä vierähti, mutta mitään mokia ei tullut toisaalta myöskään tehtyä! Kurssit valitsin vasta muutama päivä ennen koulun alkua, nuorisovaihtoasiamies ehdotti että ottaisin kuusi kurssia kahdeksan sijaan. Aluksi se kuulosti vähältä -ja niinhän se onkin- mutta kun en saa tästä vuodesta mitään "krediittiä" tuleville vuosille Suomessa, ei ole toisaalta mitään järkeä puurtaa koulun eteen ihan burnouttiin asti. Jaksojärjestelmä menee täällä niin, että koko vuoden aikana on vain kaksi jaksoa. Toinen syyskuusta helmikuuhun ja toinen helmikuusta kesäkuuhun ja jokainen koulupäivä on lukujärjestyksen mukaan samanlainen. Omat lukkari tässä jaksossa menee näin:

-Ranska
-Vapaatunti
-Liikunta
-Lounas
-Englanti


Kaikille pakollisia aineita on vain kaksi (2), englanti ja uskonto. Päivä alkaa koulussakin Oh Canadan kuuntelemisella keskusradiosta. Katolisuus tulee ilmi esim. rukouksissa, jotka tulee aina kansallislaulun jälkeen -totta kai pakollisen uskonto-oppiaineen lisäksi-.

Mitenkään äärikonservatiivinen koulu St. Mary ei todellakaan ole, pukukoodi ei esim. ole kaikilla tismalleen samanlainen, mutta täysin vapaakaan se ei todellakaan ole. Parina ensimmäisenä päivänä pidin "mustia kenkiä", suomennettuna juhlakenkiä, kunnes huomasin porukkaa kulkemassa skeittareissa, eli vaihdoin itsekkin kasuaalimpiin kenkiin. Vaatimustaso on opettajilla tähän asti kokemani perusteella korkeampi mitä Suomessa, mutta ei niin vaativa, mitä alkuun odotin. Oppilaat myös kunnioittavat opettajia yleisesti ottaen enemmän, "Miss, Mister, Sir.." kuuluu vähän väliä ja opettajan puhuessa luokassa ei paljoakaan muita ihmisääniä kuulu. Kuuleman mukaan St. Mary on erityisen kuuluisa menestyksekkäästä urheilutoiminnastaan (siis kouluajan ulkopuolella tapahtuvaa toimintaa) ja ei-katoliset perheet maksavat koululle saadakseen lapsensa kouluun -pelkästään toimivan urheilusysteemin takia.

Tällaista tällä kertaa! Loppuun vielä pari kuvaa läheisestä metsästä, joka on osa luonnonsuojelualuetta.

Puro virtaa metsän halki.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti