sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Kanada- Eteläisen naapurin hellässä huomassa. Tai sitten ei..



                    

Eipä jatku perus kuulumisten kertomisella, tällä kertaa vähän spontaani ja vähäisellä suunnittelulla kirjoitettu postaus. Haluan vähän vertailla Pohjois-Amerikkaa, Kanada vs. USA siis seuraavassa.

Tyhmät, ase takin povitaskussa roskaruokaa joka aterialla nauttivat, ylimieliset ja erittäin itsetietoiset kapitalistiset jenkit. Kuulostaako tutulta stereotypialta? Äkkiseltään voisi luulla, että asukasluvultaan Yhdysvaltoihin verrattuna pikkuinen rajanaapuri Kanada on varmaankin periaatteessa sama-asia. Puhutaan sielläkin amerikan englantia, maa jakautunut provinsseihin, käytetään dollareita jne. Ei - ole - sama - asia.

Kanada oli aikoinaan Iso-Britannian siirtomaa, USA ei. Kanada taisteli ensimmäisessä maailmansodassa osana Britanniaa, jolloin se oli siis vielä Kanadan emomaa. 1931 voimaantulleen Westminsterin säädöksen myötä Kanada sai totaallisen itsenäisyyden ja näin se oli toisessa maailmansodassa omillaan -ei siis taistellut osana Brittiläistä Imperumia. WWII:n jälkeen Kanada alkoi etääntymään enemmän Britanniasta, ja USA:sta alkoi (vasta silloin) muodostua sen tärkein kauppakumppani. Kylmän sodan aikana Kanada oli kyllä lännen puolella, mutta vastusti voimakkaasti joitakin naapurinsa hankkeita, eikä Vietnamiin Kanadasta lähtenyt kuin joitakin yksittäisiä sotilaita(!)

Kanadalaista kulttuuria on hankala kuvailla. Kanukit ovat kyllä isänmaallisia ja ylpeitä maastaan, mutteivät niin itsetietoisia ja ylimielisiä, mitä naapurinsa. Kansainvälisissä koulutusvertailuissa Kanada on USA:a korkeammalla ja täällä on hyvä verorahoin rahoitettu sairaanhoitojärjestelmä (universal health care). Aselaki on myös paljon tiukempi, mitä USA:ssa.

Tämän lyhyen tekstin tarkoituksena ei ollut dumata tai polkea Yhdysvaltoja maan rakoon, vaikka ehkä kotiinpäin vedinkin. ;) Tunnen ja olen tavannut monia jenkkejä, jotka ovat olleet tosi mukavia, ystävällisiä ja välittömiä. Paljonhan näiden maiden välillä on yhtäläisyyksiä, joka lienee sanomattakin selvää, mutta ovat silti kaksi aivan eri maata.

Loppuun vielä pari videota (molemmat vievät youtubeen):
Video 1
Video 2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti