Kuten otsikosta käy ilmi, alkaa ensimmäiset merkit syksystä näkymään myös Eteläisessä Ontariossa. Lehdet alkaa vähitellen putoilemaan ja säät viilenemään. Okei, tänään ostettiin tuoreita mansikoita torilta ja viikko sitten sain kokea kaksi kenties elämäni kuuminta päivää. Mittari näytti jotain 33 celsiusta, mutta se yhdistettynä kosteusindeksiin tuntui kuin olisi ollut 41 astetta. Onneksi koulu on sentään ilmastoitu ja ulkona kävi pieni tuulenvire, muuten tilanne olisi ollut täysin kestämätön. Noita kahta päivää seurasikin sitten raivoisa ukkosmyrsky.
Syyskuisista marjoista puheenollen, en ole ehkä tarpeeksi hehkuttanut täkäläisten onnekkuutta vihanneksien/hedelmien suhteen. Ontariossa on kaikkea! Esim. Nektariineja, persikoita, viinirypäleitä, päärynöitä, totta kai omenoita ja sitä maissia. Useat vihannekset ovat paljon maukkaampia ja tuoreempia mitä Suomen vastaavat. Eikös yleinen stereotypia Kanadasta ole jotain "pelkkää havumetsää, kylmyyttä, lunta, hirviä ja karhuja kaikkialla.." Tämän keikan jälkeen voinen siis todeta, että tietyt osat Kanadasta ovat lähempänä Italiaa kuin Suomea.
Koulu on lähtenyt rullaamaan hyvin. Opettajien puhuttelu on sujunut toistaiseksi mukavasti, jännitin lievästi, muistanko käyttää näitä "Ms, Sir, Mr" -liitteitä, vain kerran on vararehtori joutunut huomauttamaan! Kolmesta kurssista kahdessa saan tehdä tosissaan töitä että pysyn mukana. Vaikeahkon ranskan opiskelu englanniksi on lievästi sanottuna haastavaa, eikä englannin tunnilla Romeon & Julian tavaaminen häviä paljoakaan haastavuudessaan ranskalle. Liikunnan kurssi on (kappas vaan) helpoin ja mukavin, kuntosalilla neljänä päivänä viikosta ja keskiviikkoisin terveystietoa.
Koulukyytisysteemiin tuli muutos, muutamana ensimmäisenä päivänä kuljin 2,5km matkan bussipysäkille, mutta kun se on kuulemma liian paljon, noutaa nykyisin taxi kotiovelta. Taxifirman pojat kuskaavat myös iltapäivällä pihaan saakka. Mitä tämä lysti maksaa? Ei mitään. Jos bussipysäkki on kauempana kuin 2km päässä kotoa, Ontarion hallitus tarjoaa kyydin.
Maahanmuuttajat ja eri kansallisuudet on asia, joita tiesin olevan täällä paljon jo ennen kun saavuin. Ja niitähän todellakin on. Se on mielestäni jopa hämmästyttävää ja näkyy aivan kaikkialla; koulussa, torilla, kaduilla.. Kahdella kolmesta tämän hetkisistä opettajistani on eurooppalainen sukunimi, kuin myös melkein kaikilla koulukavereillani.
Viime sunnuntaina kävin hostisäni siskon järjestämässä Telling tales- tapahtumassa, joka oli kirjallisuus"festivaali" johon kuuluisat kirjailijat tulivat kertomaan satuja. Eipä kuulosta kovinkaan kummoiselta? No, alue oli iso ja telttoja melkoisesti, kuin myös erinäistä muuta ohjelmaa. Kävijöitä odotettiin tulevan 7000 enkä usko että siitä ainakaan kovin paljoa jäätiin. Rotaryt oli yksi tapahtuman sponsoreista ja olin siellä eräänlaisena Rotaryn nuorisovaihtoedustajana.
Yksi iso haave on myös tapahtumassa, eilen käytiin viemässä ilmoittautumislomake jääkiekon House-liigaan. Kyseessä on siis liiga, joka on tarkoitettu lähinnä hauskanpitoon, eikä siellä pelaavilla ole mitään intressejä pelata tulevaisuudessa ammattilaisena, ainakaan vanhemmissa ikäluokissa. Silti pelataan viiden joukkueen liigaa, joka kestää lokakuusta aina maalis-huhtikuuhun ja joka vie kaksi iltaa viikosta. (Peli + treenit tai peli + peli). Tällainen systeemi on kyllä ihan uskomaton rikkaus, totta kai kilpaillaan mutta päällimmäisenä tarkoituksena on pitää hauskaa ja tarkoitettu niille jotka eivät unelmoi paikasta Nhl:ssä. Hostveli ja -sisko ensimmäisessä perheessä pelasivat jalkapalloa house-liigassa, ja ajattelin jo silloin että on kyllä hyvä systeemi. Nyt siis odottelen malttamattomana lokakuun puoliväliä, silloin pääsen n. 10 vuoden tauon jälkeen pelaamaan lätkää joukkueessa. :)
Iso kiitos tästä kuuluu klubiini kuuluvalle jäsenelle -joka on auttanut jo nyt valtavasti- ja on luvannut että voin yöpyä hänen perheen luona kun mulla on peli/harjoitukset, ne kun ovat aina 9-10 aikaan illasta ja sieltä hallille on paljon lyhyempi matka kuin nykyisestä kodistani. Tämän poika tulee pelaamaan myös kanssani samassa liigassa ja seuraava hostperheeni asuu myös aivan vastapäätä, eli asiat on todellakin järjestetty hienosti!
Vielä ennen hokisesongin alkua riittää odottelua syyskuun viimeisessä viikonlopussa, kun rotarypiirini kaikki vaihtarit kokoontuvat St. Catharinesiin -joka on n. tunnin ajomatkan päässä itään päin- ensimmäiselle orientaatioleirille.
torstai 19. syyskuuta 2013
tiistai 10. syyskuuta 2013
Back to school
Vihdoin tulee se kymmenes viesti! Koulu alkoi tosiaan viikko sitten tiistaina, ja tämä blogi pääsi vähän niin kuin unohtumaan. Kouluasiaan palaan vielä myöhemmin.
Pitkään odottamani ensimmäinen rotarykokous oli tosiaan reilu viikko sitten Hamiltonin keskustassa sijaitsevassa Art Gallery- rakennuksessa. Melkoisesti jännitti, mutta lyhyt puheenvuoro meni kuulemma hyvin ja itsekin olin ihan tyytyväinen. Heti alkuun laulettiin Oh Canada (täytynee itsekin opetella sanat, itse hymnihän on upea), huomasin myös Kanadan- ja Rotarylipun vieressä olevan Suomen lipun. Tuntui kerrassaan hienolta. Loppuaika meni klubin nykyisen ja edellisten presidenttien kanssa ruokaillessa ja kuunnellessa vierailevaa puhujaa. Koko tapahtuma oli kaikkineen muodollisempi mitä ne, missä olin Suomessa käynyt. Viime viikolla en kokouksessa ollut, mutta ylihuomenna pitäisi taas (kesken koulupäivän) mennä käymään ja kertomaan enemmän itsestä.
Loppuviikosta reilu viikko sitten tuli myös käytyä ensimmäistä kertaa Torontossa ja vietettyä siellä yksi yö. Kovin tarkkaan en siinä ajassa kerennyt kaupunkia koluta, mutta isoltahan se vaikuttaa. Käytiin illalla kävelyllä, ja hostäiti näytti Toronton kaupungintalon, jonka on muuten suunnitellut suomalainen Viljo Revell. Enpä olisi tätä tiennyt. Mutta suomalaisella arkkitehtuurilla on kyllä saatu aikaan komea rakennus! Kuvia yritin tottakai iltavalaistuksessa ottaa, mutta niistä kaikki epäonnistui. Varmaan tähän blogiin tulee myöhemmin kuva tuosta rakennelmasta, Torontossa tulee vielä käytyä monesti. Suoraan Torontosta menin muuten suoraan sinne Rotarykokoukseen, Helsingin kokoinen Hamilton vaikuttikin yhtäkkiä aika pieneltä. :)
Koulu siis alkoi viikko sitten. Melkoisen jännityksen saattelemana tiistaipäivä vierähti, mutta mitään mokia ei tullut toisaalta myöskään tehtyä! Kurssit valitsin vasta muutama päivä ennen koulun alkua, nuorisovaihtoasiamies ehdotti että ottaisin kuusi kurssia kahdeksan sijaan. Aluksi se kuulosti vähältä -ja niinhän se onkin- mutta kun en saa tästä vuodesta mitään "krediittiä" tuleville vuosille Suomessa, ei ole toisaalta mitään järkeä puurtaa koulun eteen ihan burnouttiin asti. Jaksojärjestelmä menee täällä niin, että koko vuoden aikana on vain kaksi jaksoa. Toinen syyskuusta helmikuuhun ja toinen helmikuusta kesäkuuhun ja jokainen koulupäivä on lukujärjestyksen mukaan samanlainen. Omat lukkari tässä jaksossa menee näin:
-Ranska
-Vapaatunti
-Liikunta
-Lounas
-Englanti
Kaikille pakollisia aineita on vain kaksi (2), englanti ja uskonto. Päivä alkaa koulussakin Oh Canadan kuuntelemisella keskusradiosta. Katolisuus tulee ilmi esim. rukouksissa, jotka tulee aina kansallislaulun jälkeen -totta kai pakollisen uskonto-oppiaineen lisäksi-.
Mitenkään äärikonservatiivinen koulu St. Mary ei todellakaan ole, pukukoodi ei esim. ole kaikilla tismalleen samanlainen, mutta täysin vapaakaan se ei todellakaan ole. Parina ensimmäisenä päivänä pidin "mustia kenkiä", suomennettuna juhlakenkiä, kunnes huomasin porukkaa kulkemassa skeittareissa, eli vaihdoin itsekkin kasuaalimpiin kenkiin. Vaatimustaso on opettajilla tähän asti kokemani perusteella korkeampi mitä Suomessa, mutta ei niin vaativa, mitä alkuun odotin. Oppilaat myös kunnioittavat opettajia yleisesti ottaen enemmän, "Miss, Mister, Sir.." kuuluu vähän väliä ja opettajan puhuessa luokassa ei paljoakaan muita ihmisääniä kuulu. Kuuleman mukaan St. Mary on erityisen kuuluisa menestyksekkäästä urheilutoiminnastaan (siis kouluajan ulkopuolella tapahtuvaa toimintaa) ja ei-katoliset perheet maksavat koululle saadakseen lapsensa kouluun -pelkästään toimivan urheilusysteemin takia.
Mitenkään äärikonservatiivinen koulu St. Mary ei todellakaan ole, pukukoodi ei esim. ole kaikilla tismalleen samanlainen, mutta täysin vapaakaan se ei todellakaan ole. Parina ensimmäisenä päivänä pidin "mustia kenkiä", suomennettuna juhlakenkiä, kunnes huomasin porukkaa kulkemassa skeittareissa, eli vaihdoin itsekkin kasuaalimpiin kenkiin. Vaatimustaso on opettajilla tähän asti kokemani perusteella korkeampi mitä Suomessa, mutta ei niin vaativa, mitä alkuun odotin. Oppilaat myös kunnioittavat opettajia yleisesti ottaen enemmän, "Miss, Mister, Sir.." kuuluu vähän väliä ja opettajan puhuessa luokassa ei paljoakaan muita ihmisääniä kuulu. Kuuleman mukaan St. Mary on erityisen kuuluisa menestyksekkäästä urheilutoiminnastaan (siis kouluajan ulkopuolella tapahtuvaa toimintaa) ja ei-katoliset perheet maksavat koululle saadakseen lapsensa kouluun -pelkästään toimivan urheilusysteemin takia.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)